2022-09-06 ProductNews
Výroba nealkoholického piva - nové technológie a veľké príležitosti
Chute sa menia - je potrebný nový spôsob myslenia
Svet si už 30 rokov vychutnáva chuť nealkoholického alebo nízkoalkoholického piva. Kvalitné nealkoholické pivá však nedávno získali širšie spotrebiteľské uznanie a slávia úspech. Preto sa vo veľkom rozbieha dealkoholizácia piva - odstraňovanie alkoholu zo špeciálnych finálnych receptúr piva pod 0,05 % ABV.
Na uspokojenie rastúceho dopytu po nealkoholickom pive musia tradičné pivovary prispôsobiť svoju technológiu - bez toho, aby to ovplyvnilo chuť, vôňu alebo pocit v ústach. To si vyžaduje hlboké pochopenie používaných procesov, zariadení a systémov a ich optimalizáciu s cieľom využiť príležitosti, ktoré ponúka nealkoholické pivo.
Neobracajte sa chrbtom k nealkoholickému pivu. Získajte potrebné know-how a technickú podporu od spoločnosti Alfa Laval. Potom sa môžete tešiť z vyšších ziskov, nižších daní a nových príjmov z alkoholu, ktoré zvyšujú hodnotu vášho pivovaru.
Tri spôsoby, ako z piva odstrániť alkohol
Toto sa nedá nijako obísť. Pri varení piva bez alkoholu sa treba zamerať na všetko od rmutovania a varenia mladiny až po zloženie chmeľu a kvasenie, pri ktorom vzniká etanol. Aký je však najlepší spôsob odstránenia alkoholu z piva? Použitím vhodnej technológie odstraňovania alebo filtrácie. Získate alkoholový koncentrát, ale jeho sila sa môže líšiť. Na oddelenie alkoholu (etanolového kondenzátu) môžete použiť jednu z týchto troch metód bez toho, aby ste museli do technologických liniek pivovaru inštalovať zóny odolné proti výbuchu (ATEX):
1. Riedenie a vylievanie
Na zriedenie koncentrátu s obsahom alkoholu približne 18-35 % môžete použiť tesniacu vodu z vývev v závislosti od obsahu alkoholu v pive. Tento spôsob riedenia etanolu zabezpečuje, že teplota kvapaliny je vždy pod bodom vzplanutia, a preto nevyžaduje zónu ATEX. Zriedený etanol sa potom môže vypustiť alebo zozbierať, čo je bežná prax, ak preň nemáte iné využitie.
2. Zvyšovanie obsahu alkoholu v pivných výrobkoch
Vyrábajte nové, vysokohodnotné pivá pridaním číreho neutrálneho alkoholového kondenzátu (18-35 %) ako prísady. Zvýšenie podielu alkoholu v existujúcom sortimente výrobkov prináša pridanú hodnotu, otvára nové zdroje príjmov a zároveň zlepšuje chuť piva.
3. Vytváranie nových nápojov
Ďalšia možnosť: použitie tohto číreho neutrálneho alkoholového kondenzátu ako prísady do nových výrobkov, ako sú hotové koktaily, ochutené nápoje na báze piva a dokonca nové hybridné výrobky, ako sú pivné koktaily s vodkou alebo alkoholom na báze jačmeňa. Pridaný alkohol zvýrazňuje chuť.
Do akej miery môžeme znížiť obsah alkoholu v pive?
Zníženie obsahu alkoholu zo 4,5 % na 0,5 až 0,0 si vyžaduje značné know-how. Najmä ak chcete zachovať všetky zmyslové vlastnosti, ktoré ľudia od dobrého piva očakávajú (vôňa, chuť, rez atď.). Ak chcete prejsť od vysokého k nízkemu obsahu alkoholu, potrebujete partnera, ktorý vie, ako spravovať kultúry kvasiniek, ako rôzne druhy sladu a techniky kvasenia ovplyvňujú vaše pivo a ako najlepšie upraviť chuť a vôňu po odstránení alkoholu. Vďaka rozsiahlym skúsenostiam v oblasti varenia piva, výrobným procesom, technológiám a marketingovým zručnostiam je pre vás Alfa Laval tým správnym partnerom.
Štítky
All![0.0 beer](https://www.alfalaval.com/globalassets/images/industries/food-and-water/food-dairy-and-beverage/beverage/beer-production/0.0-beer.jpg)
Vyrábajte nealkoholické pivo so skvelou chuťou
Je to jednoduché—s dealkoholizačným modulom Alfa Laval. Tento špeciálne navrhnutý multifunkčný modul kombinuje osvedčené technológie - od odplyňovania piva a výroby potravinárskej pary až po vákuové stripovanie a kondenzáciu alkoholu - na spoľahlivé a hospodárne odstraňovanie alkoholu z piva. Stačí do vašich systémov začleniť túto jednopriechodovú kolónu na stripovanie pri nízkych teplotách a tlakoch. Nič zložité. Len nealkoholické pivo so skvelou chuťou.
Okrem toho objavíte nové spôsoby, ako čo najlepšie využiť etanol odstránený z piva - napríklad jeho miešanie pri výrobe inovatívnych alkoholických hybridov.